Bardia Calligraphy

χορευτικά Dance

Ο Βυζαντινός Χορός Η∆ΥΜΕΛΟΝ είναι ένα χορωδιακό φωνητικό σύνολο, με έντονη δράση στην παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Τα µέλη του, μαθητές των σπουδαιότερων μουσικοδιδάσκαλων της νεότερης Ελλάδας, αναδεικνύουν µε ξεχωριστό ύφος και ηχόχρωµα, το μεγαλείο της φωνητικής μουσικής.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους πρωτοψάλτες της χώρας μας, με καλλιτέχνες, καθώς και χορωδίες εντός και εκτός συνόρων. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε φεστιβάλ, συναυλιακούς αλλά και λατρευτικούς χώρους, (Κύπρο, Ισπανία, Μεξικό, Λίβανο, Ρωσία, Σερβία, Λευκορωσία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, Ιερά Μονή Κωσταμονίτου – Άγιον Όρος κ.α.).

Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Χοράρχης είναι ο Ιωάννης Τσάμης.

ηδύμελον idimelon

χάλκινα Brass

οι παιχνιδιατόροι oi paixnidiatoroi

Οι δυνατότητες των χάλκινων και των συνεργαζόμενων με αυτά οργάνων δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους λαϊκούς οργανοπαίκτες της Φλώρινας. Τα όργανα αυτά κυρίως λόγω της μεγάλης έντασης που παράγουν υιοθετούνται και χρησιμοποιούνται σε διάφορες γιορτές, πανηγύρια, γάμους κλπ. αντικαθιστώντας σταδιακά κάθε παλιό όργανο.

Η Γουμένισσα έχει την δική της μουσική γειτονιά ή καλύτερα τη γειτονιά των μουσικών. Διακόσιοι, και πλέον λαϊκοί οργανοπαίκτες συνθέτουν μια ξεχωριστή εικόνα και φτιάχνουν την δική τους ιστορία. Τα μουσικά όργανα τους είναι πνευστά κατά κύριο λόγο, αλλά δεν λείπουν και οι άλλες κατηγορίες. Όπου γλέντι, όπου πανηγύρι, όπου γιορτή, η συντροφιά των παραδοσιακών ήχων δεν λείπει από τη Γουμένισσα. Στο πέρασμα του χρόνου όμως, μια κατηγορία μουσικών οργάνων ξεχώρισε από τα υπόλοιπα, κι έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με την ονομασία «χάλκινα» και ειδικότερα «Χάλκινα της Γουμένισσας». Ο τρόπος που παίζονται οι διάφοροι παραδοσιακοί και μη σκοποί είναι ξεχωριστός, ιδιότυπος. Δεν είναι δυνατόν, όχι μόνο να περιγραφεί με λόγια, άλλα ούτε αναφορά να γίνει σε κάτι τέτοιο. Η μελωδία των χάλκινων αγγίζει την ψυχή τού ακροατή, δημιουργώντας μέσα του μια γλυκιά αναστάτωση, ένα κύμα χαράς και λύπης.  Η σιωπή είναι η απόλυτη έκφραση της μουσικής πανδαισίας.

χάλκινα γουμένισσας του αλεξάνδρου ζώρα chalkina goumenissas tou alexandrou zora

χάλκινα φλώρινας αδελφών βαλκάνη chalkina florinas aderfon valkani

Οι δυνατότητες των χάλκινων και των συνεργαζόμενων με αυτά οργάνων δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους λαϊκούς οργανοπαίκτες της Φλώρινας. Τα όργανα αυτά κυρίως λόγω της μεγάλης έντασης που παράγουν υιοθετούνται και χρησιμοποιούνται σε διάφορες γιορτές, πανηγύρια, γάμους κλπ. αντικαθιστώντας σταδιακά κάθε παλιό όργανο. Στο μεταβατικό στάδιο υπήρχαν κομπανίες με μεικτά σχήματα όπου συνυπήρχαν ταυτόχρονα τα μικρής έντασης βιολιά, λαούτα ακόμα και το ούτι με τα μεγάλης έντασης χάλκινα. Αργά η γρήγορα οι δύο κατηγορίες χωρίζουν από μόνες τους οδηγώντας στη διαμόρφωση ενός μουσικού συνόλου υψηλής έντασης. Έτσι επικράτησε η λαϊκή χάλκινη κομπανία ή αλλιώς μπάντα.

Το “Balkan Melody” γεννήθηκε στη Βέροια με πολύ μεράκι. Είναι ένα σχήμα χάλκινων παραδοσιακών οργάνων αποτελούμενο από νέα παιδιά,  γεμάτα ζωντάνια, όρεξη, γνώση και αγάπη για τη μουσική.

χάλκινα βέροιας balkan melody balkan melody veroias

χαλκινομάνια καστοριάς chalkinomania

Το νεανικό μουσικό σχήμα από την Καστοριά που υπηρετεί πιστά την παράδοση «ΧΑΛΚΙΝΟΜΑΝΙΑ», με χάλκινα, κλαρίνα και κρουστά μεταφέρει το εορταστικό κλίμα.